AlbaniaPress.com / ShqiperiaPress.com :: Histori http://www.albaniapress.com/kategoria/4/Histori/ Lajmet nga kategoria "Histori" Mon, 11 Dec 2017 12:19:06 -0600 sq-al SI MË MORI NË PYETJE UDB-a NË TIRANË? http://www.albaniapress.com/lajme/23327/SI-ME-MORI-NE-PYETJE-UDB-a-NE-TIRANE.html http://www.albaniapress.com/lajme/23327/SI-ME-MORI-NE-PYETJE-UDB-a-NE-TIRANE.html Wed, 06 Dec 2017 15:23:02 -0600 ME SHKAS Ishte dhjetori i ftohtë i vitit 1998. Dhjetori me borë, ngrica dhe acar. Dhjetori më i rëndë i UÇK-së. Në Tiranë mbahej Panairi i Librit, ku, do ta përfaqësoja Shtëpinë Botuese BUROJA. Por, jo vetëm kaq! Dashuria ime e madhe për ta parë nga afër Atdheun Mëmë, Atdheun që deri atëherë kisha pasë rast ta shoh vetëm përm... Marie Shllaku- intelektualja shkodrane që jetën ia fali Kosovës që të jenë pjesë e Shqipërisë http://www.albaniapress.com/lajme/23324/Marie-Shllaku-intelektualja-shkodrane-qe-jeten-ia-fali-Kosoves-qe-te-jene-pjese-e-Shqiperise.html http://www.albaniapress.com/lajme/23324/Marie-Shllaku-intelektualja-shkodrane-qe-jeten-ia-fali-Kosoves-qe-te-jene-pjese-e-Shqiperise.html Sun, 03 Dec 2017 23:20:43 -0600 (Marie Shllaku: Nuk do t’i mungojnë kurrë lulet Kosovës t’i sjellë mbi vorrin tim) Heroina Marie Shllaku la gjurmë të pashlyeshme në jetën dhe mendjen e popullit shqiptarë. Kjo ikonë emblematike mbetët njëra ndër figurat e pazevëndësueshme në historinë e kombit tonë që nga koha kur veproi deri në ditët e sotme si një atdhet... 28 NËNTORI – DITA E FLAMURIT http://www.albaniapress.com/lajme/23318/28-NENTORI-–-DITA-E-FLAMURIT.html http://www.albaniapress.com/lajme/23318/28-NENTORI-–-DITA-E-FLAMURIT.html Tue, 28 Nov 2017 07:30:11 -0600 Fjala e rastit në shënimin e Ditës së Flamurit dhe 105 vjetorit të Pavarësisë se Shqipër¬isë, mbajtur më 26 nëntor 2017, në Qendrën Kulturore të Republikës së Kosovës në Malmë të Sue-disë nga prof.dr.Muhamet Shatri. SI U SHPËRNDA NË BOTË, ZËRI I KOSOVËS, ORGAN I LRSHJ-LPRK. http://www.albaniapress.com/lajme/23301/SI-U-SHPERNDA-NE-BOTE-ZERI-I-KOSOVES-ORGAN-I-LRSHJ-LPRK-.html http://www.albaniapress.com/lajme/23301/SI-U-SHPERNDA-NE-BOTE-ZERI-I-KOSOVES-ORGAN-I-LRSHJ-LPRK-.html Sun, 19 Nov 2017 01:51:03 -0600 ADRESAT DHE POSTIMI I ‘‘Z. K. NË VITET 1982-84 KY SHKRIM RIBOTOHET PAS 6 VITEVE, ME NJE SHTOJCË (HYRJE)!?..SEPSE, ËSHTË E NJËJTA SITUATË NË KOSOVË...PRA, SI NË ATË KOHË... EDHE SOT!? PA NDONJË PËRMIRËSIM TË SITUATËS AKTUALE!!! MJERISHT KRERËT TANË PO VAZHDOJNË ME POMPOZITETE, ME TË NJËJTAT FJALË E PREMTIME DHE PA VEPRIME NDRY... GJENOCIDI I KRYENGRITËSVE SERB NDAJ SHQIPTARËVE AUTOKTON TË BEOGRADIT MË 1806 http://www.albaniapress.com/lajme/23246/GJENOCIDI-I-KRYENGRITESVE-SERB-NDAJ-SHQIPTAREVE-AUTOKTON-TE-BEOGRADIT-ME-1806.html http://www.albaniapress.com/lajme/23246/GJENOCIDI-I-KRYENGRITESVE-SERB-NDAJ-SHQIPTAREVE-AUTOKTON-TE-BEOGRADIT-ME-1806.html Mon, 16 Oct 2017 22:08:39 -0500 Tragjedinë më të madhe shqiptaret e Beogradit e përjetuan me fillimin e kryengritjes serbe gjatë vitit 1806. E cila kishte karakter gjenocidial ndaj shqiptarëve nëpër tanë Pashallëkun e Beogradit në përgjithësi e të shqiptarëve të Beogradit në veçanti. Më 29 dhjetor 1805, rreth 250 mijë kryengritës serbë me 40 topa e kishin rre... Masakra e Reçakut... - libër i dëshmive të dorës së parë http://www.albaniapress.com/lajme/23228/Masakra-e-Recakut-liber-i-deshmive-te-dores-se-pare.html http://www.albaniapress.com/lajme/23228/Masakra-e-Recakut-liber-i-deshmive-te-dores-se-pare.html Sat, 16 Sep 2017 00:20:33 -0500 Përkitazi me botimin e monografisë "Masakra e Reçakut – Krim kundër njerëzimit", grup autorësh, në gjuhën angleze dhe ribotimin në gjuhën shqipe nga Instituti për Hulumtimin e Krimeve të Luftës, Prishtinë, 2017. PALEOLITIKU I PARË DHE EVOLUIMI I NJERIUT NËPËR EVROPË (III) http://www.albaniapress.com/lajme/23218/PALEOLITIKU-I-PARE-DHE-EVOLUIMI-I-NJERIUT-NEPER-EVROPE-III.html http://www.albaniapress.com/lajme/23218/PALEOLITIKU-I-PARE-DHE-EVOLUIMI-I-NJERIUT-NEPER-EVROPE-III.html Sun, 10 Sep 2017 21:27:51 -0500 (Nga mediat elektronike dhe veprat) Po e sjellim edhe njëherë ndër mend se banorët e hershëm të Evropës së Bashkuar dhe të kontinentit, qoftë edhe me Anglinë, të cilës i thonë Britani e Madhe, prej Britit, nipit të mbretit të Trojës, përherë i ruajnë në Jug të Gjermanisë, në Francë e deri në Angli, druidët, njerëzit që ende e... SINGIDINUMI DARDAN APO BEOGRADI SHQIPTARË GJER NË VITIN 1867 http://www.albaniapress.com/lajme/23212/SINGIDINUMI-DARDAN-APO-BEOGRADI-SHQIPTARE-GJER-NE-VITIN-1867.html http://www.albaniapress.com/lajme/23212/SINGIDINUMI-DARDAN-APO-BEOGRADI-SHQIPTARE-GJER-NE-VITIN-1867.html Wed, 06 Sep 2017 22:40:00 -0500 Sipas shënimeve arkivale turke të TAPY-TEFTERIT, Perandoria Osmane e sundoi Beogradin gjegjësisht Singidinumin dardan prej vitit 1521-1867, ky sundim do të zgjasë 346 vjetë me radhë. Njëri ndër udhëpërshkruesit më eminent atëbotë Evlia Çlebiu i cili e kishte vizituar Beogradin gjatë vitit 1660, thotë se në Beograd atë kohë ishin... VRASJE E INSKENUAR E USHTARIT SHQIPTAR http://www.albaniapress.com/lajme/23206/VRASJE-E-INSKENUAR-E-USHTARIT-SHQIPTAR.html http://www.albaniapress.com/lajme/23206/VRASJE-E-INSKENUAR-E-USHTARIT-SHQIPTAR.html Mon, 04 Sep 2017 00:13:01 -0500 (Me rastin e 30-vjetorit të vrasjes së Aziz Kelmendit) Një ndër krimet më të rënda po aq edhe tronditëse, që arriti deri te aktivizimi i lëvizjes serboçetnike për ardhjen e Sllobodan Millosheviqit në pushtetin jugosllav, ishte vrasja e ushtarit 20-vjeçar, Aziz Kelmendit, i cili u vra më 03.09.1987 në kazermën ushtarake të Arm... PALEOLITIKU I PARË DHE EVOLUIMI I NJERIUT NËPËR EVROPË (II) http://www.albaniapress.com/lajme/23190/PALEOLITIKU-I-PARE-DHE-EVOLUIMI-I-NJERIUT-NEPER-EVROPE-II.html http://www.albaniapress.com/lajme/23190/PALEOLITIKU-I-PARE-DHE-EVOLUIMI-I-NJERIUT-NEPER-EVROPE-II.html Mon, 21 Aug 2017 19:29:19 -0500 (Nga mediat elektronike dhe veprat) Kështu filloi në radhë të parë njeriu tregtinë, duke shkëmbyer gjërat me ushqim dhe objekte, jo me të holla, por në kuptimin të jap dhe të marr. Ai është banor i vendbanimeve të veçanta të komuniteteve të fshatit dhe me kalimin e kohës u krijuan edhe qytete të tëra. Si valutë e parë u p...